OMHUNDEN.DK

Boerboel

- Den Sydafrikanske Mastiff

 

Historie: Boer er det hollandske ord for farmer, boel er afrikansk for bull – dvs. farmerens bulldog. Boerboelen er i dag anerkendt som en sydafrikansk hunderace.

Dens rødder kan dog spores helt tilbage til Assyrien og Tibet, 700 år F.K.

 

Disse mægtige og frygtløse hunde blev brugt som stridshunde der, iført brynje, kæmpede side om side med soldaterne i de store slag.
Hundene blev derudover brugt som vagthunde, samt til jagt på bla. vildsvin.
Der findes billeder og beskrivelser fra 1650érne, hvor de hollandske rejsende drog mod Sydafrika.

De medbragte deres store vagthunde, som beskyttelse i det nye, ukendte land.

I Sydafrika er racen blevet krydset med racer som Grand Danoir, og Rhodesian ridgeback, for at skabe nutidens Boerboel.


Funktion i dag: Boerboelen kan være en rigtig god familiehund, men man skal huske på, at den først og fremmest en vagthund. I mange hundrede år, har dens primære opgave været at vogte og beskytte. Man har i generationer forsøgt, at avle på hunde, som vogter, uden at være aggressive. Dette har givet en hund, som er tæt knyttet til sin flok, men som kan være skeptisk og reserveret overfor fremmede.
 
Højde: Hanhunde skal være minimum 60 cm, der er ingen max højde. Hunhunde er 55-65.
Vægt: Hanhunde 60 – 75 kg. Hunhunde 45-50 kg.
Farver og pels: Godkendte farver er gul, gulbrun, rødbrun, brun og brindle. Derudover er Pie-bald godkendt for denne race. Hunden skal have sort skind. Albinoer godkendes aldrig.
Boerboler får ofte kuperet halen, i lande hvor dette stadig er tilladt. Sjældent ses også kuperede ører.

 

Levetid: 8-11 år. 

Sind og adfærd: Meget territoriel og orienteret mod sin flok. Racen kan fungere godt, som kæledyr i en familie, hvor børn har lært at omgås og respektere hunde.


Stort behov for tidlig og kontinuerlig socialisering, for at undgå skepsis, eller overdrevet vogten mod fremmede hunde, dyr eller mennesker. Man bør have fokus på, at holde hundens medfødte instinkt for at vogte på et minimum. En kønsmoden Boerboel vil normalt ikke trække sig i en direkte konfrontation med hverken hund eller menneske. Racen advarer normalt meget tydeligt, før et eventuelt udfald.


En velsocialiseret Boerboel, er kærlig og overbærende mod mennesker og dyr den kender og man ser ofte i udlandet, på de store farme, at de trives i store flokke Boerboler som sammen vogter området.

Racen er først moden mellem tre og fire år. En voksen Boerboel er generelt rolig, når flokken er i ro. Den har behov for mental stimulering og næsearbejde. Behov for daglige gåture, men tåler ikke voldsom motion, som lange løbeture, agility og lignende.


Sundhed: Racen har problemer med HD og AD, samt mavevending. Hunhundene har tendens til vaginalt prolaps. Bør have dækken om vinteren, da den kan have vanskeligt ved kolde temperaturer.

 

 

Kilder: Greatdogsite.com, dogbreedinfo.com, http://en.wikipedia.org/wiki/Boerboel

Udarbejdet af Aya Bentsen

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK