OMHUNDEN.DK

Welsh Corgi Pembroke

Hjemland: Storbritannien.

 

Levetid: 12-14 år.

 

Højde: ca. 25-30 cm. for begge køn.

 

Vægt: 10-12 kg.

 

Pels og farve:

Middellang og lige, med tæt underuld; aldrig blød, bølget eller ru.

Pembroke kan ses i ensfarvet rød, zobel, fawn, black and tan, alle farver med eller uden hvide aftegninger på ben, bryst og hals. Lidt hvidt er, ifølge racebeskrivelserne, tilladt på hoved og næseparti.

 

Historie:

Ifølge historien har man haft Welsh Corgi i Wales allerede fra 1000-tallet, hvor de blev brugt som gård- og hyrdehunde. De vogtede og hyrdede hovedsagelig får og kvæg.

Man har sågar fundet ud af, at de hyrdede besætninger den lange vej fra Wales til London, til markeder.

I det fattige Wales havde man ikke råd til at eje flere hunde, derfor brugte man også denne race til andre ting. De var pålidelige og effektive vagthunde i deres ”fritid” og passede både børn og gården.

 

Pembroken er modig, trofast, lydig og samtidig kælen og børnevenlig.

Som vagthunde brugte de hase-nappe-teknikken som de også anvendte, når de hyrdede.

I 1925 blev Welsh Corgi klubben dannet, og Welsh Corgi Pembroke og Cardigan blev registreret som to varianter af samme race. Først i 1943 blev Pembroke og Cardigan to separate racer.

 

Type:

Racen er meget opmærksom, social, intelligent og flokbevidst, noget de viser ved ofte at holde hele familien under opsyn. Den er overraskende smidig og rørig, på trods af den lange krop og de korte ben. Racen er stadig en god vagthund, og vil lade familien høre hvis en fremmed kommer. Den har en moderat jagtinteresse som ofte udspiller sig ved jagt af rotter og mus.

På grund af dens hyrdeegenskaber er det en meget samarbejdsvillig race, og den kan være meget gøende.

 

Welsh Corgi Pembroke er i sjæl og hjerte stadig en hyrdehund, desværre er det meget få som i dag bliver anvendt til netop dette. At det er en hyrdehund betyder også at den hurtig kan blive stresset.

Det er vigtigt at man som ejer giver den opgaver, men ikke for mange og blot i korte sekvenser.

 

Som sin nære slægtning, Welsh Corgi Cardigan, skal man være opmærksom på at

den kan finde på at hyrde sin familie ved at nappe i haserne, og det kan virke voldsomt for små børn. Lege hvor man kaster ting, såsom pinde, bolde og andet legetøj bør helt undgås, da dette vil øge hunden stressniveau. Ser man tegn på at den er stresset, bør man stoppe legen med det samme og lade hunden få fred og ro. Desuden bør man tage særlige hensyn til racens korte ben og lange ryg, idet risikoen for overbelastning er stor.

 

Helbred:

Der findes ingen kendte racerelaterede sygdomme hos Welsh Corgi Pembroke. Men man skal være opmærksom på at det er en race som har stor interesse for mad, og der kan derfor være tendens til overvægt.

 

 

Kilder:

Welsh Corgi Klubben - http://www.corgi.dk/

Hund s. 146-147– af Agneta Geneborg, Kerstin Malm, Annelie Isaksson, Kristina Mårtensson og Britta Hedekäll. ISBN 978-91-0-010251-7

http://www.canis.dk/oppdretter/rasepres.php?raseid=407

Politikens hunde leksikon s. 52 – af Ulla Sørensen i samarbejde med Dansk Kennel Klub. ISBN 87-567-7015-4.

http://www.welshcorgi.dk/3240905?i=4121085

http://en.wikipedia.org/wiki/Pembroke_Welsh_Corgi

Udarbejdet af Kate Lyngbak

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK