OMHUNDEN.DK

Hyrdehunde

Australsk kelpie, Australian shepherd, Australian Cattledog, Bearded collie, Belgisk fårehund, Border collie, Collie, Briard, Hollandsk hyrdehund, Lancashire heeler, Old English sheepdog, Schapendoes, Schipperke, Shetland sheepdog, Sydrussisk ovtcharka, Welsh corgi cardigan og Pembroke.

 

Det som kendetegner en hyrdehund

Hyrdehundes største og mest genkendelige træk er at hyrde, dvs. samle en flok af dyr;  får, geder, kvæg, heste osv. Derudover er de også mere eller mindre vagtsomme, de passer på deres familie.

Selve hyrdeegenskaben har den fra ulven, det at hyrde er jagtadfærd. Når ulven jager, løber den byttet op, indkredser det for til sidst at dræbe det. Det hyrdehunden gør er, at den løber dyrene op, indkredser dem og får dem til at blive på stedet – som regel i samarbejde med mennesket.

 

Måden hyrdehunde arbejder på i deres hjemlande er typisk, at de arbejder hårdt, hurtigt og energisk i korte intervaller med flere dages pause. Resten af tiden er de hjemme på gården og slapper af.

 

Hyrdehundene er meget samarbejdsvillige og er meget opmærksomme på det som sker i deres omgivelser. De er gode til at løse konflikter mellem andre hunde, netop pga. deres evne til at læse og bruge kropssproget.

Det man skal passe på med en hyrdehund

De føler sig ansvarlige for deres menneskefamilie og kan finde på at hyrde mennesker og børn – den adfærd bør stoppes. De kan nogen gange blive for vagtsomme i hjemmet.

 

Hyrdehunde skal ikke motioneres meget, bliver de motioneret for meget, dvs. bliver brugt mere end 1-2 gange ugentligt til at hyrde, dyrke agility eller anden sport, bliver de motioneret ved hjælp af lange ture flere gange dagligt, spiller man bold lang tid hver dag, så risikerer man at få en stresset og hyperaktiv hund som ikke kan slappe af.

 

Hyrdehunde har nemt ved at blive stresset. Det er en myte at en stresset eller hyperaktiv hyrdehund blot skal aktiveres mere for kunnet slappe af. Har man først fået oparbejdet en masse stresshormoner hos sin hund, så har den brug for at slappe af i meget lang tid (min. 1-2 måneder).

 

Hyrdehunde og medicin:

En del hyrdehunde har en gendefekt MDR1 som gør at de er følsomme overfor forskellig slags medicin bl.a. parasitære midler som Ivermectiner samt medicin som Plegicil. I Tyskland tester man for denne gendeffekt og forsøger at avle sig ud af problemet.

 

Læs mere her.

 

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK