OMHUNDEN.DK

Tempel og selskabshunde

Pekingeser, Mops, Chow-chow, Lhasa Apso, Shih Tzu, Tibetansk Spaniel, Japansk Spidshund, Japansk Chin, Pomeranier, Papillon, Malteser, Bichon Frisée/ havanais/ Bolognese, Cavalier King Charles Spaniel, Coton Tuléar , Løwchen, Chihuahua, Chinese Crested (Powder puff og nøgenhund).

 

Ved betegnelsen “Tempel og selskabshunde” forstås en gruppe af hunde som egner sig godt til at være familiehunde – altså selskabshunde.

 

Mange af dem er avlet udelukkende med det formål at holde mennesker med selskab. De fleste i denne gruppe er forholdsvist små racer, hvis man lige ser bort fra eksempelvis Chow Chow’en.

 

En del af dem var tempelhunde; Chow Chow, Lhasa Apso, Shi Tzu, Pekingeser, Tibetansk Spaniel. De boede i templer og paladser og blev anset som hellige dyr. Ydermere var det hensigtsmæssigt at de gøede, når der kom udefrakommende – derfor er de vagtsomme hunde som kan være larmende.

 

Selvom de er selskabshunde, har de stadig alle instinkter intakt – ligesom alle andre hunde har. Jeg har oplevet selskabshunde som Cavalier King Charles Spaniel som var blevet meget stressede eller som var meget vogtende over deres legesager eller mad. Jeg har oplevet rigtig mange små hunde være meget vagtsomme, så det grænsede til aggressivitet – som dybest set skyldes usikkerhed. Alle hunde kan blive ødelagt – selv de bedste af slagsen.

Nogen af de lidt spinkle typer af selskabshunde som Chihuahua, Mexikansk hårløs, Papillon, Chinese Crested, er små livlige hunde, der har nemt til stress, så tag det stille og roligt med dem.

 

Disse små hunde egner sig ikke til familier med små børn – da børnene ofte er for voldsomme ved hundene.

 

Fællestræk for disse hunde er at de er meget kontaktsøgende, har let ved at tilpasse sig, har let til  gøen, er lærenemme og interesserede i at tilfredstille ejeren, dvs. behagesyge

Gode råd om små hunde

Husk at en lille hund ikke er en dukke eller en baby – men et levende væsen.

Det er en hund og den skal behandles som en hund.

 

Husk at verden kan virke meget stor på en lille hund og det kan gøre den usikker. Derfor reagerer nogle af dem i forsvar – fordi de er usikre.

 

Lad vær med at bukke jer ned over en lille hund for at tage den op eller klappe den på hovedet – det er frihedsberøvende og truende. De skal ikke bæres rundt hele tiden, det er unaturligt. I farlige situationer kan man tage dem op eller hvis de som hvalpe skal op ad trapperne – ellers så lad være. Og hvis man tager en lille hund op eller vil sige hej til den – så sætter man sig ned på hug med siden til hunden – i stedet for at bukke sig over den…

 

Når en hvalp af lille race skal vænnes til verden, så gøres det bedst ved rolige og positive oplevelser. Dvs. de første møder med børn og store hunde, fremmede mv. skal være med individer som er rolige og afventende.

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK