OMHUNDEN.DK

Molosser

Mastiffer: Mastiff, Bullmastiff, Cane Corso Italiano, Fila Brasileiro, Mastino Napoletano, Boerboel, Engelsk Bulldog, Dogue de Bordeaux, Mallorca Mastiff, Cimarron Uruguayo, Tosa Inu

Doggo: Amerikansk Bulldog, Rottweiler, Boxer, Broholmer, Engelsk Bulldog, Dogo Argentino, Shar Pei, Dogo Canario, Grand Danois

Bjerg: Hovawart, Leonberger, New Foundlænder, Skt. Bernhardshund, Pyrenæer hund, Aidi (nord Afrika/Marokko) Anatolsk hyrdehund, Centralasiatisk Ovtcharka, Kaukasisk Ovtcharka, Landseer (Tyskland/Schweiz) Tibetansk Mastiff, Spansk Mastiff, Pyrenæisk Mastiff, Sarplaninac, Cao de Serra Estrela (Portugal) Tornjak, Kengal, Sydrussisk Ovtcharka

Molosser:

Ord som går igen ved alle disse racer er, at de er store, stærke, robuste og meget udholdende hunde og så er de alle avlet til at være fremragende vagthunde.

 

Nogle blev brugt til krigs og kamphunde i antikkens tid (Mastifferne). Nogle til storvildtsjagt hvor hunden selv skulle nedlægge byttet. Nogle skulle vogte over gårdene/ejendommene.

 

Nogle blev brugt til at passe på kvægflokkene helt alene ipå meget øde egne ( de helt store bjerghunde som

bl.a. Kaukasisk hyrdehund) og er derfor ekstrem vagtsomme og meget selvstændige.

 

Mange Molosser er blevet brugt som vogtende hyrdehunde, læs derfor mere under vogtende hyrdehunde.

New Foundlænderen er en undtagelse i denne gruppe. Den blev brugt som vandredningshund og er ikke specielt vogtende i sin adfærd.

 

Det var deres pligt at passe på flokken mod alle former for farer, og hundene tog deres job yderst alvorligt og forsvarede deres flok med livet som indsats.

 

Eksempler

Boxeren blev brugt til at jage vildsvin med.

Broholmeren til storvildtsjagt af vildsvin og bjørne samt vagthund.

Rottweileren blev udelukkende brugt til at vogte kvæg sammen med kvægdriverne samt passe på dem og deres ejendele.

Skt. Bernhard hunden er efterkommer af romerske krigshunde. Munkene brugte dem til at finde mennesker, som var faret vild i bjergene – altså som redningshund. Det er også en vagthund, og den menes at være i familie med bl.a. Sennenhunde, Rottweiler, New Foundlænder, og Mastiff.

Motionsbehov:

Jo tungere og større hunden er des mindre motion har den ofte brug for. Dvs. eksempelvis de store mastiffer, ikke har det helt store motionsbehov pga. deres store skelet.

Store hunde belaster let deres knogler og man skal passe på ikke at overbelaste dem.

Dette gælder specielt mens hunden er hvalp og indtil den er fuldvoksen.

 

Det er vigtigt at definere, hvad der menes med motion. Med motion i denne sammenhæng mener vi ikke løb, cykling, agility mm., men ganske almindelige gå ture i roligt tempo, hvor hunden går rundt og snuser og undersøger området – det er kvalitetsmotion.

Alle hunde har godt af mental stimulering altså hjernegymnastik, men især typer som Rottweiler og Boxer hører til de lidt mere aktive typer og bør aktiveres ved mental stimulering dagligt (se Hunde og motion).

 

Med få undtagelser gælder følgende for molosser:

Disse typer hunde er til dagligt rolige hunde (undtaget bl.a. Boxer og Rottweiler). Men vær ikke i tvivl, de er alle meget vagtsomme overfor fremmede, hvad enten det er besøgende, børn eller voksne.

 

De vil reagere voldsomt, hvis de føler der er fare på færde. Situationer som vi opfatter som ufarlige – kan sagtens opfattes som farlige for hunden.

 

De anbefales derfor ikke til børnefamilier eller familier hvor der kommer mange gæster, samt fortravlede familier. De må under ingen omstændigheder være alene sammen med børn uden opsyn og heller ikke, hvis der er flere børn til stede.

 

Hav øjne på hunden, hvis der er børn til stede, for hvis hunden opfatter børnenes leg som for voldsom eller farlig, så vil den gribe ind – hvilket er fuldstændig naturlig adfærd for disse typer.

 

De helt store typer bjerghunde som eksempelvis Ovcharka (Kaukasisk og Centralasiatisk hyrdehund) og Anatolsk hyrdehund, er så vagtsomme at de ikke anbefales til danskere.

Hundene hører til ude på landet i meget øde egne – og det findes ikke i Danmark.

 

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK